29 november 2007

Lugemissoovitus


Mõned kuud tagasi saabus raamatukokku Jaan Kaplinski romaan "Seesama jõgi". Nostalgilises stiilis raamat ei ole päriselt autobiograafia ega mälestused, ikkagi ilukirjandus. Sündmused välja mõeldud, kuid Õpetaja kujus võib hõlpsasti ära tunda Uku Masingu.
Peategelaseks on noor mees, kes õpib Tartus ülikoolis ja on huvitatud idamaade keeltest. Oma sõbra kaudu leiab ta endale mitteametliku õpetaja. Õpetaja elab tagasitõmbunult, sest pole võimude poolt soositud. Õpetaja on elu jooksul tegelenud paljude asjadega, oskab mitukümmend keelt, sealhulgas eksootilisi Aasia ja Aafrika keeli. Noormees hakkab tihti käima Õpetajal külas. Need käigud aga ei meeldi võimudele ja üsna pea tuleb minna ülekuulamisele. Süüks pannakse nõukogudevastase materjali paljundamist ja levitamist, milleks osutub M. Underi paguluses ilmunud luulekogu. KGB-le on ka teada peategelase plaan minna õppima teoloogiat ja seda Õpetaja mõjutusel. Õpetaja halva mõju alt päästmiseks tehakse noormehele ettepanek vahetada ülikooli. Nii ta ka teeb, et edasistest pahandustest pääseda. Kavatseb õpinguid jätkata Leningradis.
Romaanis pole rõhuasetus mitte sündmustel, vaid tunnetel. Sellele raamatule on ennustatud pikka iga ja klassikupõlve. Raikküla inimestel peaks samuti olema huvitav lugeda oma kodukoha suurmehest.

Kommentaare ei ole: