08 september 2009

Maiust põnevuse otsijale

Viimati lugesin kahte raamatut sarjast "Moodne aeg". Mis neid ühendab? Mõlema taustaks on Teine maailmasõda. Neis mõlemas on see miski, mis nad heaks teeb: põnevus ja pinge algusest lõpuni, muidugi voolav tekst. Raamatud haaravad täiega, nii et lugedes argimuredel ei õnnestugi vahele trügida.


David Benioff

Varaste linn

Varrak 2009


Sisust Margus Haava arvustuses:
Teose peategelased on kaks noormeest, 17-aastane juudi päritolu häbelik Lev ja paar aastat vanem kasakate soost võrsunud uljas Kolja, kes kohtuvad surma mõistetuna Leningradi blokaadi ajal kurikuulsas Krestõ vanglas. Poisid saavad siiski juuspeene võimaluse eluga pääseda.
Nimelt annab oma tütrekese pulmadeks valmistuv kõikvõimas NKVD polkovnik neile võimaluse vahetada oma elu kümne muna vastu, mida on vaja pulmatordi valmistamiseks. Nii seavad noormehed sammud Saksa tagalasse...


William Boyd

Rahutu
Rahu
Varrak 2009


Kokkuvõte raamatu kaanelt:
Ühel päeval leiab Ruth emale külla sõites, et tolle käitumine on veidram kui tavaliselt ning kui ta lahkuma hakkab, annab ema Ruthile ümbriku täiskirjutatud lehtedega ning palub, et tütar need läbi loeks.
Ruth sõidab koju, avab ümbriku ning talle saab osaks elu suurim vapustus. Selgub, et tema ema nimi ei ole mitte Sally Gilmartin, vaid Eva Delektorskaja ning ta on pooleldi vene, pooleldi inglise päritolu kunagine Briti salateenistuse spioon.
Boyd jutustabki edasi paraleelselt ema ja tütre lugu, nii et lugeja ees avaneb pilt Briti salateenistuste tegevusest USA-s Teise maailmasõja algaastatel. 1940. aastatel poolelijäänud suhted ja klaarimata arved saavad lõpuks õiendatud 1980. aastate Oxfordis.

1 kommentaar:

Raamatutuba ütles ...

Tere!
Neist viimane - Rahutu, oli minu jaoks VÄGA huvitav! Niipalju põnevust ja tundeid ning saada ka teada, et sõjas ei maksa inimelu krossigi.
soovitan ka soojalt ;))